Korzystamy z plików cookie. Pozostając na stronie wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie.
OK
Rozwiązanie problemów z temperaturą i HACCP

Rozwiązanie problemów z temperaturą i HACCP

Rozwiązanie problemów z temperaturą i HACCP

Proponowana przez nas rodzina rejestratorów umożliwia wygodne i niezawodne kontrolowanie temperatury i wilgotności w systemie HACCP.
Rejestracja danych pomiarowych odbywa się w pamięci urządzenia lub przy pomocy darmowego oprogramowania.
Zastosowanie naszych urządzeń oszczędza czas i eliminuje konieczność ręcznego gromadzenia, potencjalnie niedokładnych danych.
Wytrzymałe obudowy oraz długi czas pracy na zasilaniu bateryjnym pozwalają na umieszczenie rejestratorów w dowolnym miejscu i ich bezobsługową pracę.

Rejestratory temperatury i wilgotności Wifi

Bezprzewodowe systemy rejestracji temperatury i wilgotności spełniają wymogi systemów HACCP i znajdują zastosowanie na każdym etapie procesu przetwarzania żywności. Rejestratory dostępne są w wersjach z wbudowanym czujnikiem temperatury i wilgotności, z sendą zewnętrzną lub termoparą.

  • Rejestratory nie wymagają połączeń kablowych – rejestratory komunikują się z komputerem przez WiFi (zasięg około 100m), co pozwala na umieszczenie ich w dowolnym miejscu bez konieczności połączenia kablem z komputerem, na którym zapisywane są pomiary. Co więcej, rejestratory pracują około roku na zasilaniu bateryjnym!
  • Praca w każdych warunkach – obudowa o podwyższonej odporności na wodę i kurz (IP55) oraz szeroki zakres pracy (temperatura: -20 do +60°C , wilgotność 0-100% RH) pozwalają na zastosowanie rejestratora w praktycznie każdym miejscu: w chłodniach, szklarniach, magazynach czy na halach produkcyjnych.
  • Współpraca z sondami zewnętrznymi – rejestratory są dostępne w wersjach z wbudowanymi sensorami temperatury i wilgotności lub z sondami zewnętrznymi. Zewnętrzne sondy umożliwiają pomiar temperatury w zakresie od -270°C do +1300°C co pozwala na kontrolę temperatury na każdym etapie procesu przetwarzania żywności.
  • Wbudowana pamięć – w przypadku utraty łączności rejestratory przechowują pomiary temperatury i wilgotności we wbudowanej pamięci (do 500 000 odczytów, co buforuje dane ze 120 dni, przy częstości pomiarów co 10 sekund). Po ponownym nawiązaniu połączenia pomiary przekazywane są do komputera.
  • Alarmy – użytkownik ma możliwość konfiguracji dolnych i górnych progów, przekroczenie których spowoduje uruchomienie alarmu dźwiękowego.
  • Brak dodatkowych kosztów związanych z wdrożeniem systemu – rejestratory współpracują z darmowym oprogramowaniem EasyLog do gromadzenia i przetwarzania danych, które może zostać zainstalowane na każdym komputerze z systemem Windows. Rejestratory współpracują z dowolnym routerem WiFi, co eliminuje konieczność zakupu kosztownych centralek i umożliwia wykorzystanie istniejącej infrastruktury sieciowej.
  • Certyfikat kalibracji – opcjonalnie rejestratory mogą zostać dostarczone z certyfikatem kalibracji, zgodnie z wymaganiami klienta co do punktów kalibracji.

    Rejestratory EL-WiFi

    Schemat instalacji opartej na bezprzewodowych rejestratorach EL-WiFi

 

Mobilne rejestratory temperatury i wilgotności ze złączem USB

Rejestrator temperatury i wilgotności USB

Rejestratory USB umożliwiają pomiar i zapis temperatury oraz wilgotności w trakcie transportu żywności. Po podłączeniu rejestratora przez złącze USB dane mogą być archiwizowane na komputerze.

Rejestratory USB uzupełniają ofertę urządzeń bezprzewodowych do pomiaru temperatury i wilgotności. Doskonale sprawdzają się do nadzoru parametrów produktami często zmieniających lokalizację – np. podczas transportu. Aby zarchiwizować dane pomiarowe rejestrator wystarczy połączyć do komputera za pomocą złącza USB. Rejestratory mierzą temperaturę w zakresie nawet od  -40 do +125°C oraz wilgotność w zakresie od 0 do 100% RH. Urządzenia są wyposażone w akumulator, który po naładowaniu umożliwia pracę przez około rok. Wbudowana pamięć umożliwia przechowywanie około 17 000 pomiarów. Rejestratory USB dostępne są w wersjach z wyświetlaczem lub bez oraz w wersji przemysłowej, z obudową o podwyższonej odporności na warunki otoczenia (IP67).

 

Oprogramowanie EasyLog

Dane z rejestratorów EL-WiFi przesyłane są na bieżąco do komputera przez sieć Wi-Fi. Korzystając z darmowego oprogramowania EasyLogużytkownik ma możliwość konfigurowania alarmów, archiwizacji i wizualizacji danych. Rejestratory USB wymagają podłączenia do komputera przez złącze USB.

Termometry z rejestracją temperatury i wykresami dostępnymi na ekranie urządzenia

 Urządzenia pozwalają na pomiar bieżących wartości temperatury w zakresie od -80 do +1200°C oraz ich rejestrację w pamięci urządzenia (do 65 000 pomiarów) i wizualizację pomiarów w postaci wykresów na ekranie urządzenia. Pomiary zostają zapisane w postaci pliku csv, który może być otworzony przez wiele popularnych programów do analizy danych (np. MS Excel, OpenOffice Calc).
Urządzenie może pracować w dwóch trybach:

  1. Rejestracji danych – dane zapisywane są w pamięci urządzenia z częstością określoną przez użytkownika – funkcja stosowana do cyklicznego pomiaru temperatury otoczenia / substancji.
  2. Pomiar bieżący – urządzenie zapisuje dane widoczne na ekranie – przydatne np. do pomiaru temperatury żywności w trakcie procesu przetwarzania.
Termometr USB

Termometr USB EL-EnviroPad jest kompatybilny z dowolną termoparą typu J, K, N i T. Standardowo, urządzenie wyposażone jest w sondę typu K.

Dodany 2013-10-24 Sensory i rejestratory 2427

Related articles

Efento Transport - monitoring temperatury w trakcie transportu

Już około 2000 samochodów transportujących leki używa systemu nadzoru nad temperaturą Efento. System składa się z z...

Archiwum

KAtegorie

Szukaj na blogu

Ostatnio oglądane

Brak produktów
Porównaj 0